Dziś pokażę wam przepis na udaną pizzę. Sekretem jest ciasto oraz wybór dodatków, tak, aby poza ciastem, sosem i serem znalazły się tam również warzywa, mięso albo ryba. Jeśli z jakiś względów nie lubicie sosu pomidorowego możecie posmarować ciasto sosem pesto albo już po upieczeniu z wybranymi przez was dodatkami polać oliwą z oliwek.
Do dzieła!
SKŁADNIKI (niżej podane starczają na ok.5 okrągłych pizz)
na ciasto:
3/4 kostki drożdży
szklanka letniego mleka
ok. 1,5 łyżki cukru
kilogram mąki
ok. dwóch szklanek letniej wody
oliwa z oliwek (około ćwierć, do pół szklanki)
szczypta soli
przyprawy (tymianek, bazylia, oregano)
dodatki, wszystko to co macie pod ręką, lub na co macie ochotę, ja użyję dziś:
przecier pomidorowy
starty ser
tuńczyk
papryka żółta i czerwona
oliwki
kapary
suszone pomidory
cebula
pieczarki
pomidor świeży
wielu z was lubi polać pizzę sosem do dzisiejszej kompozycji najlepiej będzie pasował sos czosnkowo-ziołowy (majonez, mieszanka ziół, odrobina soli, cytryna, zioła i czosnek)
Zaczynamy!
podgrzewamy lekko mleko, dodajemy cukier, mieszamy, a następnie rozgniatamy drożdże, tak, aby rozpuściły się w mleku
gdy uzyskamy już jednolitą konsystencję
dodajemy odrobinę (ok 1 łyżki) mąki, następnie nachylamy się nad miseczką i sprawdzamy czy drożdże ''pracują'' jeśli słyszymy coś jakby cykanie, syczenie, to znaczy że jesteśmy już o krok od doskonałego ciasta :)
w dużej misce, w której będziemy wyrabiać ciasto mieszamy sól i przyprawy (dla lepszego smaku można dodać pesto, pokrojone oliwki lub suszone pomidory)
wsypujemy część mąki do miski, następnie dodajemy zaczyn z drożdży i pozostałą część mąki
następnie dodajemy oliwę z oliwek
mieszamy tak aby ciasto ''odchodziło od ręki'' w razie potrzeby możemy dosypać mąki lub dolać odrobinę letniej wody
energicznie wyrabiamy ciasto, następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by powiększyło swoją objętość, w tym czasie możemy przygotować składniki i nagrzać piec (do około 200 stopni)
DODATKI
zwykle zaczynam od cebuli, nie lubię jak jest surowa w pizzy więc obgotowuję ją w wodzie
kroimy cebulę i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie
myjemy pieczarki i zioła, obieramy je ze skórki, kroimy w plasterki, oliwki przekrajany na pół
suszone pomidory osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki
myjemy papryki i pomidora, kroimy wedle uznania
ścieramy żółty ser, można użyć kilku rodzai
smarujemy blachy oliwą z oliwek lub olejem
na stolnicy, lub przystosowanym do takiego użytku blacie (kamienny lub z żywicy) rozsypujemy mąkę obsypując nią również wałek (zapobiega to przyklejaniu się ciasta)
z miski z ciastem wyjmujemy ''garść ciasta'' układamy je na blacie szybko przerabiamy z mąką, a następnie rozwałkowujemy od środka do zewnątrz starając się utrzymać kształt blachy, w której będziemy piec pizzę
przenosimy ciasto w blachę i odrywamy wystający poza brzegi nadmiar
układamy składniki, poniżej wersja bez sosu pomidorowego
(tuńczyk, suszone pomidory, kapary, oliwki, dwa rodzaje papryki, cebula, pieczarki, zioła, sól i ser)
wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika, po około 25-45 min (w zależności od grubości ciasta) pizza powinna być gotowa, cóż została zjedzona zanim udało mi się ją sfotografować :P poniżej zdjęcia wersji już z sosem pomidorowym a wyglądja tak! :)
Smacznego!